Grafici, fotografi aj ďalší kreatívci na Slovensku najčastejšie podnikajú na voľnú živnosť, no časť príjmov môžu zdaňovať aj ako autorské honoráre. O tom, koľko vám na konci roka reálne zostane, rozhoduje najmä správna voľba medzi paušálnymi a skutočnými výdavkami, strážny bod pri registrácii na DPH a poctivá evidencia techniky.
Živnosť alebo autorská zmluva – ako vôbec začať?
Fotografické aj grafické služby patria medzi voľné živnosti, takže na ich prevádzkovanie vám stačí ohlásenie živnosti bez preukazovania odbornej spôsobilosti. Väčšina kreatívcov preto podniká práve na živnosť a honoráre fakturuje ako bežný príjem zo samostatnej zárobkovej činnosti.
Zákon o dani z príjmov však pozná aj druhú cestu. Príjmy z vytvorenia diela podľa Autorského zákona spadajú pod § 6 ods. 2 písm. a) a sú to takzvané aktívne autorské príjmy – napríklad originálna fotografia či grafický návrh vytvorený na objednávku. Príjmy za udelenie súhlasu na použitie už existujúceho diela, teda licencie, idú zasa pod § 6 ods. 4. Rozdiel nie je formalita: pri rutinnej službe, ako je fotenie na doklady alebo bežná sadzba podľa zadania, ide o živnosť, kým pri skutočne tvorivom diele môžete využiť autorskú zmluvu aj bez živnostenského oprávnenia.
Kedy stačí evidencia a kedy treba viesť účtovníctvo?
Ako živnostník ani autor nemusíte viesť podvojné účtovníctvo. Na výber máte paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmov, najviac však 20 000 eur ročne, ku ktorým si navyše pripočítate reálne zaplatené odvody. Tento strop sa naplní pri príjme okolo 33 000 eur.
Druhou možnosťou je daňová evidencia so skutočnými výdavkami, kde si uplatníte každý doklad – nákup techniky, softvéru, nájom ateliéru či cestovné. Paušál sa oplatí vtedy, keď sú vaše skutočné náklady nižšie než 60 % príjmov, čo býva typické u fotografov, ktorí už majú vybavenie kúpené. Naopak, v roku veľkej investície do novej zrkadlovky či počítača vás k nižšej dani dovedie evidencia skutočných výdavkov. Podrobné porovnanie nájdete v článku o paušálnych a skutočných výdavkoch.
Ako sa zdaňujú autorské honoráre?
Ak honorár vypláca slovenský subjekt – vydavateľstvo, agentúra alebo portál – na základe autorskej zmluvy, štandardne z neho zrazí 19 % zrážkovú daň podľa § 43 ods. 3 písm. h). Týmto je daň vysporiadaná a príjem už neuvádzate v daňovom priznaní, lenže si k nemu neuplatníte ani výdavky či nezdaniteľné časti.
Riešením je písomná dohoda o nezrazení dane podľa § 43 ods. 14. Vtedy vám platiteľ vyplatí honorár v plnej výške a vy si príjem zdaníte sám v priznaní, kde si uplatníte 60 % paušál aj zaplatené odvody. Pozor na jeden rozšírený omyl: povinný dvojpercentný odvod z autorských odmien do umeleckých fondov bol od roku 2023 zrušený a dnes je už len dobrovoľný.
Kedy sa grafik alebo fotograf musí registrovať na DPH?
Registrácia na DPH sa riadi obratom. Po novom sa platiteľom stávate od 1. januára nasledujúceho roka, ak za kalendárny rok prekročíte 50 000 eur, a okamžite dňom prekročenia hranice 62 500 eur. Pre väčšinu fotografov a grafikov je to otázka až vyššieho obratu, no netreba na ňu zabúdať.
Oveľa skôr vás môže zaskočiť cezhraničný rozmer. Ak dodávate službu podnikateľovi v inej krajine EÚ alebo naopak prijímate službu zo zahraničia – napríklad licenčné príjmy z fotobanky alebo platby za reklamu a softvér –, vzniká vám povinnosť registrácie podľa § 7a ešte pred prvou takou transakciou. Takáto registrácia z vás nerobí platiteľa DPH na domácom trhu, ale služby do EÚ fakturujete v režime prenosu daňovej povinnosti. Ako to funguje, rozoberáme v článku o DPH pri službách do zahraničia.
Aké odvody platí kreatívec na voľnej nohe?
Prvý rok podnikania sociálne odvody zvyčajne neplatíte. Povinnosť vzniká až podľa príjmu: ak váš príjem za rok 2025 presiahne 2 876,90 eura, od júla 2026 začnete platiť do Sociálnej poisťovne. Novinkou je takzvaný mikroodvod – pri príjme do 9 144 eur zaplatíte zníženú sumu približne 131 eur mesačne a až nad túto hranicu sa dostávate na štandardné minimálne poistné.
Od januára 2026 je minimálny mesačný odvod na sociálne poistenie 303,11 eura a na zdravotné poistenie 121,92 eura, teda spolu vyše 425 eur. Pri kolísavých príjmoch, typických pre kreatívne profesie, sa oplatí tieto sumy odkladať priebežne, aby vás ročné zúčtovanie neprekvapilo.
Čo si môže fotograf dať do nákladov a aké sú časté chyby?
Do daňových výdavkov si fotograf či grafik môže dať techniku, softvérové licencie, cloud, nájom ateliéru, cestovné na zákazky aj odborné vzdelávanie. Dôležitá je hranica 1 700 eur: majetok do tejto sumy dáte priamo do výdavkov, drahšiu techniku s použiteľnosťou nad rok musíte odpisovať. Fotoaparát, počítač aj notebook patria do prvej odpisovej skupiny a odpisujú sa štyri roky.
Najčastejšou chybou je miešanie súkromnej a firemnej techniky bez akejkoľvek evidencie – pri kontrole potom ťažko obhájite, že drahý objektív slúži na podnikanie. Ďalšou je zabudnutá registrácia podľa § 7a pri prvej platbe do fotobanky a podceňovanie toho, že aj barter, teda služba výmenou za produkt, je zdaniteľným príjmom. Čo všetko si viete uplatniť pri bežnom vybavení, zhŕňame v článku o notebooku, mobile a internete vo firme.
Nie ste si istí, či sa vám viac oplatí paušál alebo skutočné výdavky a ako správne zdaniť autorské honoráre? Prejdeme to s vami na konkrétnych číslach vašej tvorby.
Časté otázky
Musím mať živnosť, ak fotím len občas a predávam fotky na fotobanku?
Ak ide o sústavnú činnosť za účelom zisku, živnosť potrebujete. Čisto autorské licenčné príjmy z fotobánk môžete zdaňovať aj ako autorské honoráre podľa § 6 bez živnosti, no príjem zo zahraničnej platformy vám môže založiť povinnosť registrácie na DPH podľa § 7a. Pri pravidelnom fotení na objednávku sa živnosti nevyhnete.
Oplatí sa mi viac paušál alebo skutočné výdavky?
Paušál 60 % do 20 000 eur sa oplatí vtedy, keď sú vaše reálne náklady nižšie než 60 % príjmov. V roku, keď kupujete drahú techniku, zvyčajne vyjde lepšie daňová evidencia so skutočnými výdavkami. Rozhodnutie je dobré prepočítať každý rok podľa plánovaných investícií.
Platím zrážkovú daň z autorského honorára navždy?
Nie. Štandardne platiteľ zrazí 19 % a tým je daň vysporiadaná. Ak však s ním uzavriete písomnú dohodu podľa § 43 ods. 14, honorár dostanete v plnej výške a daň si vysporiadate sám v priznaní, kde si uplatníte paušál aj odvody. Pre aktívnych tvorcov s vyššími nákladmi je druhá cesta často výhodnejšia.
